Kriisi voi opettaa tyytyväisyyden kokemista

Koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten myötä olemme kollektiivisesti täysin uuden tilanteen edessä. Koululaiset siirtyvät kotiin harjoittelemaan uudenlaisia opiskelutapoja, työssäkäyvät rakentavat kiivaasti etätyön rutiineja ja ikäihmiset ja riskiryhmiin kuuluvat pysyvät karanteenissa kotona. Monet yrittäjät ovat todellisessa ahdingossa, kun asiakasvirrat ehtyvät ja kulut pysyvät silti ennallaan.

Kaiken epävarmuuden keskellä joogi voi harjoittaa harjoittaa santoshan periaatetta eli tyytyväisyyttä vallitsevissa olosuhteissa. Käsillä olevalle tilanteelle emme voi mitään, mutta voimme kuitenkin suhtautua siihen tyynellä kärsivällisyydellä ja muistaa, että kaikki virtaa, muuttuu ja on pysymätöntä, ja muistaa myöskin, mikä kaikki on kuitenkin hyvää elämässämme. Kaikki hankaliksikin koetut tilanteet tuovat yleensä myös jotain positiivista mukanaan ja näin uskon tässäkin tapauksessa.

Ulkoisen elämän rauhoittuminen voi myös tarjota oivan tilaisuuden rauhoittaa mielen sisältöä, kun ykskaks meillä onkin enemmän aikaa ja tilaa harjoitella läsnäolon ja pysähtymisen hetkiä arjessamme. Yksi hyvä harjoitus pysähtymisen ja läsnäolon hetkiin on superhidastaminen.

Ota harjoitukselle aikaa ihan siinä arjen keskellä, samoin sen tunnustelulle, mitä sinussa on läsnä ennen harjoitusta ja mitä sen jälkeen. Mitä huomaatkin, pystyisitkö toteamaan tyynesti “nyt on näin”, sen sijaan, että pyristelisit kovasti sitä vastaan. Antaa elämän vain asettua uomiinsa ja hyväksyä se, mitä on.

Kriisin ja epävarmuudenkin keskellä voimme olla tyytyväisiä ja kiitollisia monesta asiasta. Kaupoissa riittää ruokaa (ja vessapaperia), sähkönjakelu ja vesihuolto toimii ja teknologia mahdollistaa monia sellaisia asioita, joista vielä kymmenen vuotta sitten olisimme voineet vain haaveilla. Elämme myös kansainvälisestä kriisistä huolimatta syvän rauhan aikaa, jossa saamme edelleen nauttia luonnosta ja toistemme seurassa (luonnollisesti alle kymmenen hengen seurassa :D).

Lempeyttä ja rauhallisuutta arkeesi, karanteenista huolimatta!

Hanna