Tämän päivän unelmat tulevaisuuden tavoitteiksi

Minulla on tietokoneen tiedostoissa epämääräinen kansio nimeltään itsensä kehittäminen. Se pitää sisällään erilaisia jatkuvaan opiskeluun liittyviä juttuja, mielenkiintoisia tieteellisiä ja ei-tieteellisiä artikkeleita, ostamiani verkkokursseja, e-kirjoja ja sitten tietenkin omaa pohdintaa, omia tavoitteita ja visioita. 

Taannoin tehdessäni uutta alikansiota huomioni kiinnittyi tiedostoon nimeltä Hannan henkilökohtainen visio_26.2.2015. Hämmentävää oli, että en edes muistanut tehneeni visiota jo silloin. Mielikuvissani ensimmäiset kirjalliset visioni olisivat ajoittuneet jonnekin 2015 vuoden lopulle. Ihan piti tarkistaa tiedoston logista, että onko se todella luotu helmikuussa 2015. Kyllä näin oli.

Mielenkiinnolla avasin tiedoston ja luin sisältöä. Visio ulottui vuoteen 2020 ja se kuvaili elämääni melkeinpä sanasta sanaan sellaisena, kuin se tänä päivänä näyttäytyy. Lähes kaikki asioista, joita olin silloin todennäköisesti mielestäni yltiöpositiivisena ja epärealistisesti visioinut viiden vuoden päähän, olivat toteutuneet. 

Unelmien kirjoittaminen konkretisoi ne tavoitteiksi

Tämä osoittaa mielestäni hienosti tavoitteen asetannan voiman: mikä merkitys on sillä, että unelmat ja visiot paitsi tunnistetaan ja määritetään, sanotaan ääneen ja sitten (mielestäni mikä tärkeintä) kirjoitetaan ylös. Tällöin ne ikään kuin muuttuvat todeksi, saavat lihaa luiden ympärille, unelmat muuttuvat tavoitteiksi. Ja vaikka sen jälkeen unohtuisivatkin, ne on jo asetettu toiveeksi tulevaisuuteen ja alitajuisesti suuntaavat huomiotamme oikeisiin asioihin.

Myöskin se, että tavoitteet ovat konkreettisia, riittävän isoja ja kuitenkin saavutettavissa olevia, suuntaavat ajatusta kohti isompaa muutosta. Jos tavoitteeni on olla Amerikan presidentti, voin sytyttää paperilla mökkisaunan, sillä en pysty vakuuttamaan itseäni tavoitteen mahdollisuudesta. Mutta toisaalta, viisi vuotta on pitkä aika ja siksi viiden vuoden päähän asetetut tavoitteet voivat olla hyvinkin merkittäviä: Vähän kuin osakesijoittamisessa, aika on unelmoijan puolella.

Lue myös tämä: Menneisyyden ja oman tarinan äärelle kannattaa pysähtyä ajatuksen kanssa, sillä sen ymmärtäminen ja jäsentäminen voi ammentaa paljon ajatuksia myös tulevaan.

Arjen pienet yksityiskohdat luovat päivittäisen elämämme

Piru asuu yksityiskohdissa, sanotaan. Näin usein onkin, mutta henkilökohtaisen vision laatimisessa se ei mielestäni pidä aivan paikkaansa. Usein on tärkeää kiinnittää huomiota arjen pieniin yksityiskohtiin, sillä niillä voi olla iso merkitys siihen, kuinka tyydyttävänä tai epätyydyttävänä arjen koemme.

Minun visiossani on aina kysymykset ”Millaista elämää haluan elää? Mistä pidän?”. Tämä pitää sisällään kaikki ne pienet yksityiskohdat, jotka tekevät minulle arjesta hyvän. Siellä on esimerkiksi lause ”kävelylenkki keskellä päivää”, ”pitkät rauhalliset aamut”, ”kirjoitan päivittäin” ja ”luen joka päivä vähintään tunnin”.

Kuten huomaat, nämä eivät ole isoja, maailmaa syleileviä tavoitteita, mutta jos saan pääsääntöisesti aloittaa aamuni rauhassa tarvitsematta lähteä ennen kukon laulua liikkeelle, käydä ulkoilemassa valoisan aikaan ja lukea paljon, arki pääsääntöisesti on minulle aika hyvää. Sillä on valtavan suuri merkitys minulle ja sille, kuinka onnelliseksi itseni koen.

Määrittele unelmasi positiivisen kautta

Pyrin myös siihen, että en kirjoita asioita muotoon ”ei/en”. Aivomme ei varsinaisesti tunnista ei-sanaa ja jos määrittelemme tavoitteemme sitä kautta, mitä EN halua, saattaa olla, että saamme elämäämme juuri sitä.

Toisaalta on tärkeä pystyä määrittelemään, mitä sitten haluan, jos tätä en halua. Jos esimerkiksi mieleni tekee kirjoittaa ”ei aikaisia aamulähtöjä”, muutan sen muotoon ”pitkät, rauhalliset aamut”. Näin lähtökohta on jo positiivisesti määritelty.

Millaista haluat elämän olevan viiden vuoden päästä?

Suosittelen erittäin lämpimästi, että sopivassa hetkessä vaikka kesälomalla otat kynän ja paperia, asetut rauhalliseen paikkaan vaikka kannon nokkaan tai laiturille ja suuntaat ajatuksiasi tulevaisuuteesi. Millaisia näkymiä toivoisit katselevasi viiden vuoden kuluttua? Missä näet itsesi? Millaista elämää elät? Miten tavoitteet ja unelmat asettuvat eri sektorilla elämässäsi? 

Tärkeää on miettiä myös sitä, mikä mahdollistaa vision toteutumisen, minkä pitää olla totta, jotta tavoittelemasi asiat voivat toteutua? Minä mietin näitä taloudellisesta, ammatillisesta, fyysisestä, psyykkisestä, henkisestä sekä uudistumisen ja ihmissuhteiden näkökulmasta, mutta voit palastella elämäsi eri osa-alueisiin juuri niin kuin itsellesi koet sopivaksi.

Tavoitteista konkreettisiin toimiin

Vitsi kertoo miehestä, joka pyysi toistuvasti rukoili lottovoittoa. Vuosikymmeniä hän pyysi joka päivä, että voittaisi lotossa miljoonia. Lopulta Jumala kyllästyi jatkuviin pyytelyihin ja tokaisi: jättäisit nyt edes yhden kerran sen lottokupongin. 

Jos vision haluaa oikeasti konkretisoituvan, täytyy olla valmis myös tekemään ja muuttamaan asioita elämässään. Siksi on tärkeää miettiä, mitä ryhdyn tekemään jo tänään visioni toteutumisen toteutumiseksi?

Eli ei ainoastaan mietitä sitä, mitä haluaisin tapahtuvan, mutta ennen kaikkea sitä, mitä olen valmis tekemään asioiden eteen tänään, huomenna, ensi viikolla, ensi kuussa, tämän vuoden aikana. Ja tätä on hyvä tarkentaa ja tarkistaa suunta säännöllisesti.

Omaa visiointia vauhdittaaksesi voit ladata tästä itsellesi Henkilökohtainen visio-työkalun. 

Hedelmällisiä visiointihetkiä kesääsi!

Hanna

PS. Jos oman tarinan tutkiminen kiinnostaa, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan upean Suvin uunituoreeseen kirjaan Oman tarinan äärellä – Oman elämäntarinan kääntäminen voimaksi ja vahvuudeksi. >>