Luonto kutsuu läsnäoloon

Oletko monta kertaa kuullut sanottavan (tai sanonut itse), että pitäisi meditoida tai harjoittaa mindfulnessia? Ja sitten todennut, että epäilemättä hyvä juttu, mutta ei ole minua varten: en pysty olemaan paikallaan tai tyhjentämään mieltä.

Samaan aikaan kuitenkin saatat mökkisaunan terassilla tai keväisessä metsässä vain pysähtyä kuuntelemaan ja aistimaan haltioituneena ympäristöä. Ihastelet keväisiä hiirenkorvia koivun oksilla, vedät keuhkot täyteen metsän tuoksua, laitat silmät kiinni ja käännät kasvot auringon lämpöä kohti. Sehän juuri on tietoista läsnäoloa!

Aistien hyödyntäminen on erinomainen keino tuoda meidät läsnä olevaksi tähän hetkeen. Se toimii hyvin myös silloin, kun mieli jää pyörittämään samaa rullaa tunnista ja päivästä toiseen tai kun tunnet olosi ehkä alakuloiseksi ja negatiiviseksi tai sinulla on ratkaistavana ongelma, josta ei oikein saa kiinni ja mielessä pyörii samat ratkaisuvaihtoehdot.

Aistit käyttöön-harjoitus

Voit tehdä harjoituksen missä tahansa, et tarvitse mitään erityisen rauhallista tai yksityistä paikkaa. Voit tehdä harjoituksen lenkillä, työpöydän ääressä, ruokaillessa tai nukkumaan käydessä. Erityisen hyvä paikka tehdä harjoitusta on mennä ulos luontoon, siellä luonnon äänet ovat paras ”siirtymäobjekti” kiireiselle mielelle.

Siirrä ensin huomiosi tuoksuihin, joita haistat ympärilläsi ja makuihin, joita maistat. Älä arvota (hyvä tai huono, tykkään tai en tykkää), ainoastaan aisti, mitä ympärillä on.

Anna katseesi vaeltaa ympärilläsi, aisti valot ja varjot, esineet, ihmiset, muodot. Kun käytät silmiäsi kiinni, huomaa, mikä kuva ympäristöstäsi edelleen piirtyy valoina luomiesi takana.

Ota käteesi mikä tahansa esine tai upota kätesi järviveteen tai sammaleeseen. Tunne sen materiaalin muoto, lämpötila, materiaali. Aisti maa tai vesi jalkojesi alla ja/tai tuoli istuinluidesi alla.

Ympäristön äänet korvaavat sisäisen höpöttäjän äänen

Kuuntele kaikkia ääniä ympärilläsi, koeta erottaa eri ääniä taustasta ja aisti, miten ne muodostavat tasaisen ympäristön äänimaailman. Erotatko myös hiljaisia ääniä voimakkaampien joukosta.

Jos sinua puhutellaan harjoituksen aikana, kuuntele puhujan sanoja, äänensävyä, taukoja, äänenpainoa, koita kuulla myös se, mitä ei sanota. Tarkkaile puhujan kehonkieltä, asentoa, ilmeitä, asettautumista, puheen nopeutta. Koita aistia, missä tunnetilassa puhuja on. Ja kun vastaat, kuuntele ja aisti äänen värähtelyä omassa kehossasi.

Pienikin hetki riittää

Muista, että harjoituksen ei tarvitse olla pitkä: monta kertaa jo minuuttikin riittää saamaan ajatukset uusille urille. Usein saatamme ajatella, että läsnäoloharjoituksenkin pitää olla tuntikausien istumameditaatiota hankalassa asennossa, kun pienikin läsnäolon hetki riittäisi.

Tietoisen läsnäolon suuntaamisen hetkiä kannattaa tuoda myös työpäivään: miten katson työkaveria sanoessani huomenta, miten keskityn palaverin asioihin enkä räplää puhelinta tai miten aidosti annan huomioni sille asialle, jota olen tekemässä. Tämä saattaa tuoda aivan erilaista hallinnan tunnetta myös omaan tekemiseen ja työpäivään.

Läsnäolevan tietoista päivää sinulle!

Aamukahviterassilta,

Hanna

PS: Lisää vinkkejä pysähtymiseen löydät aikaisemmasta blogikirjoituksesta.